B-indkomst - Hvad skal du vide som lønmodtager og arbejdsgiver?

Økonomi | 09.01.2025

af Alex Nielsen

B-indkomst er en særlig form for indkomst, som både lønmodtagere og arbejdsgivere skal være opmærksomme på. Det adskiller sig fra den mere velkendte A-indkomst ved, at der ikke trækkes skat og arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), inden beløbet udbetales. Det stiller krav til modtageren om selv at indberette og betale skat. For arbejdsgivere er der også specifikke regler for indberetning. I denne artikel får du en overskuelig gennemgang af, hvad B-indkomst er, hvordan den håndteres, og hvad du som lønmodtager eller arbejdsgiver skal huske.

 

Hvad er B-indkomst 

B-indkomst er en indtægtsform, hvor der ikke fratrækkes skat og arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), før beløbet udbetales. Det drejer sig typisk om honorarer fra freelancearbejde, bijob eller kortvarige opgaver. Modtageren af B-indkomst har selv ansvaret for at indberette og betale skat og AM-bidrag, mens arbejdsgiveren har pligt til at indberette beløbet til SKAT, så det fremgår af modtagerens selvangivelse. 

Det er ofte honorarmodtagere, der får B-indkomst, såsom: Konsulenter, rådgivere, journalister, foredragsholdere og freelancere.

 

B-indkomst er skattepligtig

B-indkomst er skattepligtig og det er modtageren, der selv skal sørge for at betale skat og AM-bidrag af din B-indkomst. Modsat A-indkomst, som er mere almindelig, fratrækkes B-skat og AM-bidrag ikke automatisk din indkomst. Det kan derfor være en god idé at reservere halvdelen af B-indkomsten til B-skat og AM-bidrag. Hvis du har en fast B-indkomst, skal du huske at skrive B-indkomsten på forskudsopgørelsen. På den måde bliver skatten trukket via en hævet trækprocent og/eller et sænket fradrag eller ved betaling af B-skat. Hvis ikke du husker at betale skat af indtjeningen, risikerer du at skulle betale en stor restskat året efter. B-skat består af ti årlige rater, som udregnes på baggrund af din forskudsopgørelse. Få hjælp til korrekt indberetning her.

 

Godtgørelse for afholdte udgifter

For B-indkomstmodtagere gælder, at der er fuld indberetningspligt for beløb, der er ydet som godtgørelse for afholdte udgifter ved indkomstens erhvervelse. Det kan f.eks. være udgifter til rejse, befordring og ophold. Til modtagere af B-indkomst kan der således ikke udbetales skattefri rejse- og befordringsgodtgørelser. 

Men der kan være andre udgifter, som kan trækkes fra i selvangivelsen. Hvis vi tager udgangspunkt i Statsskatteloven § 6a:  

“..driftsomkostninger som er med til at sikre, erhverve og vedligeholde indkomsten..”, kan der være tale om følgende: 

  • Udgifter, som ikke er private, men nødvendige for at erhverve, sikre eller vedligeholde sin indkomst.  
  • Man skal kunne dokumentere sine udgifter (gem regninger og kvitteringer).  
  • Man skal være lønmodtager.   
  • Hvis man er lønmodtager og samtidig driver selvstændig virksomhed, kan man kun få fradrag for udgifter, man ikke får fradrag for i sin virksomhed.

Eksempel på fradrag 

Kurser  

Kursusudgifter kan trækkes fra, hvis kurset har til formål at vedligeholde eller ajourføre den faglige uddannelse. Udgifter til grund- eller videreuddannelse kan ikke trækkes fra. 

Telefon  

Samtaleudgifter til egen telefon kan trækkes fra, hvis du har været nødt til at ringe erhvervsmæssigt fra den i et vist omfang.  

Abonnementsudgifter eller køb af en telefon kan man ikke få fradrag for.  

IT- udstyr  

Har man købt it-udstyr (for eksempel pc) til privat brug, kan man ikke få fradrag for udgifterne.

 

B-indkomst skal indberettes

B-indkomst er ofte udtryk for en kortere ansættelse eller freelance-opgave i forbindelse med en opgave /et projekt, men hvor der ikke er de samme forhold som ved en reel ansættelse. Som virksomhed har man indberetningspligt, når der udbetales et honorar for personlige arbejds- eller tjenesteydelser uden for et ansættelsesforhold. 

 Arbejdsgiverens oplysningspligt omfatter alle former for honorarer, der ikke er omfattet af momspligtige arbejds- eller tjenesteydelser. Det er den forbindelse vigtigt, at man er i besiddelse af CPR-nummeret på den person, som har modtaget et honorar. Se fristen for indberetning af B-indkomt på Amino.dk lige her.

Eksempler på hvad skal indberettes:  

  • Honorar og vederlag, der ikke er betalt moms af  
  • Medarbejderaktier  
  • Fri rejser (ingen am-bidrag)  
  • Fri bolig (ingen am-bidrag)  
  • Fri kost og logi   
  • Fri lystbåd  
  • Et bestyrelseshonorar skal tackles som A-indkomst fra selskabets side (det fremgår af kildeskattelovens §43).

 

Har du brug for hjælp?

I Azets har vi erfarne konsulenter siddende, som kan rådgive dig om alt inden for regnskab, moms og skat.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er B-indkomst?

B-indkomst er indkomst, hvor arbejdsgiver ikke har fratrukket skat og arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), inden modtageren får udbetalt beløbet. Det er modtageren af B-indkomsten, der skal sørge for at betale skat (B-skat) og AM-bidrag af beløbet.

Hvor meget må jeg tjene som B-indkomst?

Hvis din B-indkomst er på over 50.000 kr. om året, så skal du momsregistreres. Hvis du ikke tjener over 50.000 kr. om året via din B-indkomst, skal du ikke momsregistreres.

Hvor meget skat skal jeg betale af B-indkomst?

B-skat beregnes på baggrund af ens trækprocent (som kan findes i forskudsopgørelsen) og 8% AM-bidrag. Eksempelvis: Du modtager 10.000 kroner i B-indkomst. SKAT I ALT = 800 + 3.680 kr = 4480 kr.

Hvordan beregnes B-indkomst?

Du beregner din B-skat ved først at trække AM-bidraget (arbejdsmarkedsbidraget) på 8 procent fra din B-indkomst (som er et bruttobeløb) og derefter bruge din trækprocent på det resterende beløb. De to tal lægger du sammen.

Hvordan indberetter jeg B-indkomst?

Hvis du har en forventet b-indkomst skal du indberette beløbet i din forskudsopgørelse for at undgå restskat. Det kan du gøre i felt 210 eller 207 baseret på, hvilken indkomsttype det er.
post author

Om Alex Nielsen

Alex kommer med lang erfaring fra rådgiverbranchen og Skattestyrelsen, hvor han har rådgivet danske og internationale virksomheder samt deres medarbejdere inden for skat med særligt fokus på international personskat og social sikring. Alex sidder i dag som Lead Personal Taxation and Global Mobility i Azets' rådgiverteam.