Nyt styresignal på vej – fast ejendom

Økonomi | 02.07.2024

af Camilla Løth

Den danske momslovgivning er konstant under udvikling, og det seneste forslag fra Skattestyrelsen varsler potentielle ændringer, der kan få betydelige økonomiske konsekvenser for ejere af fast ejendom. En nylig byretsdom har underkendt en tidligere praksis for tilbagebetaling af købsmoms, hvilket kan betyde nye krav og byrder for virksomheder. For at sikre, at du er opdateret og kan navigere korrekt i dette skiftende landskab, er det vigtigt at være opmærksom på de seneste ændringer og overvejelser.

Sagen kort fortalt 

En nylig byretsdom (SKM2024.335) behandlede spørgsmålet om tilbagebetaling af fratrukken købsmoms ved køb af en grund og efterfølgende byggeri. Ejeren ændrede hensigt fra momspligtigt salg til momsfri udlejning i ibrugtagningsåret på grund af markedsforhold. Tidligere praksis krævede fuld tilbagebetaling af købsmomsen ved årets afslutning, men byretten fandt, at dette ikke var hjemlet i loven. I stedet tillod retten en gradvis tilbagebetaling over 10 år. 

Dermed blev Skattestyrelsens hidtidige praksis underkendt. Tidligere var praksis sådan, at hvis et byggeri blev opført med henblik på momspligtigt salg, og der derfor blev taget momsfradrag, men at den endelige anvendelse overgik til momsfri udlejning, så kunne købsmomsen tilbagebetales på én gang i ibrugtagningsåret.

Økonomiske konsekvenser for virksomheder 

Med byrettens dom og Skattestyrelsens udkast til styresignal kan det få økonomiske konsekvenser for virksomheder, som er nødsaget til at ændre intention fra et momspligtigt salg til momsfri udlejning. Fremover vil man blive mødt med et krav om betaling af udtagningsmoms, uanset om der ændres intention/hensigt i ibrugtagningsåret. 

Hvis man bliver pålagt at betale udtagningsmoms, indebærer det i praksis, at man skal betale moms, som om man havde solgt den faste ejendom til markedspris. Det kan ende med at blive en økonomisk byrde, hvis man sammenligner det med at skulle tilbagebetale den fratrukne købsmoms. 

Det stiller store krav til, at man fra start sikrer sig, at man får behandlet momsen korrekt, da det kan være en bekostelig affære at skulle betale udtagningsmoms af en fast ejendom. 

Høring om styresignalet med frist den 9. august 2024 

Bemærk, at Skattestyrelsens udkast til styresignalet er i høring med frist den 9. august 2024. 

Vi følger processen nøje og afventer det endelige styresignal, hvor Skattestyrelsen forhåbentligt får præciseret praksis på området. 

Har du brug for hjælp? 

Hvis du har brug for hjælp til at navigere i de komplekse momsregler for fast ejendom, står vi klar til rådgivning. Læs mere og kontakt os her. 

post author

Om Camilla Løth

Camilla er uddannet fra CBS (Cand.merc.jur). Hun har flere års erfaring fra rådgiverbranchen, hvor hun har rådgivet virksomheder inden for moms med særligt fokus på international handel og fast ejendom. Camilla sidder i dag som Manager i Azets' advisory afdeling.