Nye regler for registrering af brugere i Motorregistret

Økonomi | 09.08.2024

af Morten Vissing Eriksen

Fra 1. juli 2024 træder nye regler i kraft, der ændrer, hvordan brugere registreres i Motorregistret.

De nye regler skal sikre en mere præcis og retfærdig registreringsproces, og det er vigtigt for både privatpersoner og virksomheder at forstå og overholde disse ændringer. I dette blogindlæg giver vi en kort opsummering af de væsentligste ændringer. For yderligere information og vejledning henviser vi til Motorstyrelsens hjemmeside (se link til slut i indlægget).

Ændringer i brugerbegrebet

Brugerbegrebet er nu mere præcist og inkluderer alle med fysisk eller juridisk råderet over et køretøj i mere end 30 dage. Dette betyder, at både den daglige bruger og den juridiske ejer af køretøjet skal registreres. Formålet er at sikre en mere præcis registrering af køretøjets brugere.

Registrering af sekundære brugere

Familier og virksomheder skal nu registrere sekundære brugere af køretøjer. Dette er især væsentligt for virksomheder, hvor et køretøj er dedikeret til en bestemt medarbejder. Sekundære brugere, som regelmæssigt bruger køretøjet, skal også registreres for at sikre overholdelse af de nye regler.

Konsekvenser for leasingbranchen

Leasingselskaber får nu et større ansvar for korrekt registrering af brugere. Manglende opdatering af brugerinformationer kan medføre bøder. Derfor skal leasingselskaber være opmærksomme på ændringer i brugen af køretøjerne og muligvis justere deres kontrakter for at sikre overholdelse af reglerne.

Særlige regler for leasingkøretøjer med forholdsmæssig registreringsafgift

For leasingkøretøjer med forholdsmæssig registreringsafgift gælder de nye regler fra 1. oktober 2024 eller senere, afhængigt af afgiftsperiodens start. For køretøjer med fuld registreringsafgift træder reglerne i kraft allerede fra 1. juli 2024.

Opkrævning af periodiske afgifter

Periodiske afgifter vil fortsat blive opkrævet baseret på de registrerede brugere. Både primære og sekundære brugere kan holdes ansvarlige for betaling af disse afgifter. Motorstyrelsen vil opdatere sine systemer for at sikre korrekt opkrævning i overensstemmelse med de nye regler.

Gebyrfri overgangsperiode

For at lette overgangen til de nye regler er der indført en gebyrfri periode fra 1. juli 2024 til 31. december 2024. I denne periode kan ændringer i brugerregistreringer foretages uden omkostninger. Motorstyrelsen har udarbejdet en vejledning, der beskriver processen for denne overgang.

Du kan se vejledningen og læse mere om de nye regler på Motorstyrelsens hjemmeside.

post author

Om Morten Vissing Eriksen

Head of advisory