Nye regler for momsregistrering fra 1. januar 2025

Økonomi | 18.10.2024

af Camilla Løth

Fra starten af det nye år træder nye regler i kraft for momsregistrering i danske virksomheder. Disse regler ændrer den nuværende praksis, og det kan derfor være en god idé at være opdateret på de nye regler allerede nu.
 

Hvad går de nye regler for momsregistrering ud på?

Pr. 1. januar 2025 træder nye regler i kraft for danske virksomheder vedrørende pligten til at lade sig registrere for moms. Indtil nu har virksomheder haft pligt til at registrere sig for moms, hvis de inden for en 12-måneders periode overstiger en omsætning på 50.000 kr. Hvis det allerede på starttidspunktet ligger fast, at omsætningen vil komme over registreringsgrænsen på DKK 50.000, skal virksomheden dog momsregistres fra dag ét. 

 
Med de nye regler ændres denne periode til at følge kalenderåret. Det betyder, at fra og med 1. januar 2025 skal virksomheder vurdere deres omsætning på årsbasis, dvs. fra 1. januar til 31. december, i stedet for på baggrund af de foregående 12 måneder. 

 

Fra løbende 12 måneder til kalenderåret 

Overgangen fra en løbende 12-måneders periode til et fast kalenderår for momsregistrering medfører flere væsentlige forskelle, som både kan have fordele og ulemper for din virksomhed. 

 En af de største fordele er, at planlægningen bliver mere forudsigelig. Virksomheder kan lettere overskue deres omsætning og planlægge deres aktiviteter, da de nu vil tage udgangspunkt i et fast kalenderår. Dette betyder, at de ikke længere behøver at tage hensyn til omsætning i forskellige 12-måneders vinduer, som potentielt konstant ændrer sig. Dermed bliver det enklere at træffe beslutninger om momsregistrering, da virksomhederne arbejder med klart definerede perioder. 

På den anden side er der også ulemper forbundet med de nye regler. For virksomheder, der oplever en stigning i omsætningen i de sidste måneder af året, kan de nye regler føre til en hurtigere pligt til momsregistrering. Med de tidligere regler kunne en pludselig omsætningsstigning i slutningen af et år udskydes til en vurdering over de kommende 12 måneder. Men med kalenderåret som ny reference vil enhver omsætning over DKK 50.000 kr. inden for et kalenderår udløse registreringspligt, hvilket kan skabe en uventet administrativ byrde for virksomheder med sæsonmæssige udsving. 

Med kalenderårsreglerne vil der ikke være samme fleksibilitet, og virksomhederne skal forholde sig til den samlede omsætning i et givent kalenderår, uanset hvornår den er opnået. Dette kan især påvirke virksomheder med svingende indtjening eller sæsonprægede aktiviteter.

 

Har du brug for rådgivning?

Har I brug for rådgivning eller assistance til moms, er I meget velkomne til at række ud, så hjælper vi meget gerne.

Kontakt os her

post author

Om Camilla Løth

Camilla er uddannet fra CBS (Cand.merc.jur). Hun har flere års erfaring fra rådgiverbranchen, hvor hun har rådgivet virksomheder inden for moms med særligt fokus på international handel og fast ejendom. Camilla sidder i dag som Manager i Azets' advisory afdeling.