Der er indført et nyt lovkrav i Danmark om registrering af arbejdstid, der gælder alle virksomheder. De nye regler er trådt i kraft den 1. juli 2024, og det er derfor vigtigt, at du som virksomhedsejer får implementeret en løsning snarest, hvis du ikke er i mål endnu.
I dette blogindlæg kan du læse mere om den nye lov, hvad du som arbejdsgiver og medarbejder skal være opmærksom på, og hvordan du kan komme nemt og hurtigt i gang med tidsregistreringen.
Er tidsregistrering lovpligtig?
Ja, siden d. 1. juli 2024 er tidsregistrering lovpligtig i Danmark. Men reglerne for arbejdstid, som den nye lov skal sikre overholdelsen af, er dog ikke nye i Danmark:
- 48-timers reglen: Medarbejderes arbejdstid må ikke overskride 48 timer i gennemsnit om ugen, inden for en periode på fire måneder.
- 11-timers-reglen: Medarbejdere skal have 11 sammenhængende hviletimer inden for et døgn.
- Fridage: Medarbejdere har ret til mindst én ugentlig fridag (Beskæftigelsesministeriet)
Så det nye siden 1. juli er, at arbejdstiden skal registreres. Formålet med den nye lov er at sikre, at 48-timerseglen bliver overholdt og at gøre det nemmere for virksomheder, medarbejdere og myndigheder at dokumentere dette.
Hvem skal tidsregistrere?
Fra og med 1. juli 2024 skal alle virksomheder i Danmark have en løsning til registrering af medarbejdernes arbejdstid. Enten skal arbejdsgiver foretage registreringen ud fra oplysninger fra medarbejderen, ellers skal løsningen være tilgængelig for den enkelte medarbejder, som selv sørger for at registrere arbejdstiden. Den valgte løsning skal gøre det muligt for arbejdsgivere at dokumentere, at lønmodtageren ikke har arbejdet mere end 48 timer i gennemsnit om ugen, set over en referenceperiode på fire måneder.
Skal tidsregistrering være elektronisk?
I loven er der lagt op til metodefrihed, hvilket betyder, at du som arbejdsgiver selv kan vælge, hvordan din virksomhed opfylder kravet om tidsregistrering, så længe systemet er pålideligt, objektivt og tilgængeligt. Dertil skal systemet:
- Kunne måle den daglige og ugentlige arbejdstid, for den enkelte medarbejder
- Give dine medarbejdere adgang til oplysningerne, under hele ansættelsesforholdet.
Arbejdsgiver skal gemme oplysningerne om gennemsnitlig, ugentlig arbejdstid for den enkelte medarbejder i fem år efter den beregnede periodes udløb (Dansk Erhverv).
Skal alle tidsregistrere? Undtagelser til lovkrav om tidsregistrering
Den nye lovgivning er som udgangspunkt gældende for alle lønmodtagere, dog er følgende tre grupper undtaget:
- Selvstændige
- Administrerende direktører
- Selvtilrettelæggere
Som selvtilrettelægger forstås ”visse højtstående ledere, hvis arbejdstid som helhed ikke måles eller fastsættes på forhånd, eftersom de ikke er forpligtet til at være på arbejdspladsen på bestemte tidspunkter, men selvstændigt kan bestemme deres tidsplan”.
Det er dog vigtigt at understrege, at der skal tages en individuel vurdering, før en medarbejder kan kategoriseres som selvtilrettelægger, og der anlægges en stram fortolkning af reglerne. Det er derfor ikke er nok at man selv kan bestemme komme- og gåtider for at blive undtaget lovkravet (Retsinformation).
Hvorfor skal vi tidsregistrere?
Der er flere grunde til, hvorfor der er kommet en ny lov om tidsregistrering i Danmark. Først og fremmest fordi, der den 14. juni 2019 blev vedtaget et direktiv om arbejdstid af EU-domstolen, der skal være med til at beskytte medarbejderes sundhed og sikkerhed, herunder retten til hviletid og ferie samt maksimal arbejdstid i EU-landene.
Dertil er formålet med lovgivningen at skabe mere gennemsigtighed for både medarbejder og virksomhed, så der bedre kan tages hånd om overarbejde og arbejdsbyrde (Beskæftigelsesministeriet).
System til tidsregistrering - Få fuld kontrol over dine medarbejderforhold med Azets Employee
Der er metodefrihed til, hvordan virksomheder implementerer timeregistrering, så længe ovenstående krav til dokumentationen overholdes - og derfor kan du frit vælge det rette system eller den metode, der passer til dine behov. Med det rette system kan du reducere den administrative byrde, der følger med timeregistreringen og samtidig sikre, at dit system lever op til de nye regler.
Med Azets Employee får du en løsning til både tidsregistrering og fraværsregistrering. Vi samler det hele i ét system - så du får fuld kontrol over medarbejderforholdene i hele din organisation. Lær mere om, hvordan Azets Employee kan hjælpe din virksomhed med at leve op til de nye krav.
Læs mere om Azets Employee her.