Lovpligtig APV: Identificer risici på arbejdspladsen

HR-Jura | 08.04.2025

af Lisbeth Lindorff Riis

Som udgangspunkt skal alle virksomheder i Danmark udarbejde en APV, men hvad skal det lovpligtige dokument indeholde, og hvad skal du have fokus på, når du gennemfører undersøgelsen? Tidligere har vi skrevet om, hvad en APV er og hvad den som minimum skal indeholde. I dette blogindlæg går vi i dybden med hvilke risici, der skal undersøges ifm. udarbejdelsen af en APV.

 

Afdæk og vurder arbejdsmiljøet 

Når der sker ændringer i virksomhedens, arbejdsmetoder, arbejdsprocesser mv. skal I afdække og risikovurdere arbejdsmiljøforholdene på ny. Det kan gøres på mange forskellige måder, afhængigt af, hvad der giver mening for jeres virksomhed. I kan fx vælge at bruge spørgeskemaer, afholde møde med ledelse og medarbejdere eller gå en runde i virksomheden og se og spørge ind til ændringer. 

Her er det vigtigt at komme omkring det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Nogle af de spørgsmål man kan stille sig selv, er om ændringerne medfører tunge løft? stillesiddende arbejde? Eller kan de føre til stor arbejdsmængde og tidspres? 

Når alt er afdækket, skal I som virksomhed vurdere, om der er forhold, som kan udgøre et arbejdsmiljøproblem. Dvs. om der er påvirkninger i arbejdet, som kan udgøre en risiko for de ansattes sikkerhed og sundhed.

 

Særlige krav til APV’en 

På en række områder stilles særlige krav til APV’en. Det gælder fx, hvis der er risiko for, at medarbejderen blive udsat for biologiske påvirkninger, eller hvis der kan opstå fare for eksplosiv atmosfære. Hvis I udfører arbejde, hvor der er risiko for at blive udsat for farlig kemi, fx rengøringsmidler eller byggestøv, skal der gennemføres en kemisk risikovurdering. Vær også opmærksom på særligt sårbare medarbejdere, som ungarbejdere eller gravide, hvor særlige regler gælder. Det kan fx være udførelse af farligt arbejde og tilpasning eller tilrettelæggelse af arbejdsopgaver. 

 

APV og arbejdsmiljøproblemer 

Et sikkert og sundt arbejdsmiljø kan være med til at forebygge sygefravær blandt medarbejderne. Omvendt kan problemer i arbejdsmiljøet føre til, at flere bliver syge. 

Derfor er det vigtigt at se på, om der er forhold i arbejdsmiljøet, der har betydning for sygefraværet. Det kan fx være forkerte arbejdsstillinger, stor arbejdsmængde, uklare forventninger, tidspres eller arbejdsulykker.

Hvis I finder arbejdsmiljøproblemer, der kan medvirke til sygefraværet, skal disse tages med, når I risikovurderer problemerne og udarbejder jeres handlingsplan. 

I næste blogindlæg om APV kan I læse mere om løsninger, handlingsplan og opfølgning på virksomhedens APV. Følg med på vores blog, for at få den nyeste viden om emnet og andre relevante emner.

 

Vi kan hjælpe jer helt i mål 

Som kunde hos Azets kan jeres virksomhed få hurtig rådgivning i forbindelse med gennemførelse af den lovpligtige APV-måling og eventuelt trivselsmåling. Vores senior konsulenter står klar til at hjælpe jer via ”Spørg APV-Eksperten”. Når I er oprettet, ringer I til Azets Senior konsulenter, som hjælper jer hurtigt videre med enkelte forklaringer. Teamet består af erfarne HR-specialister med mange års erfaring indenfor APV og trivselsmålinger. Vi kan derfor hjælpe jer med at holde overblikket over de mange regler og samtidig sikre jer fuld udbytte af målingen og hjælpe jer med de tiltag og ressourcer I skal bruge. 

Kontakt os, for at høre mere

FAQ om APV

Hvad er en APV?

En APV (arbejdspladsvurdering) er en lovpligtig vurdering af en virksomheds arbejdsmiljø, der skal identificere og forebygge risici for medarbejderne.

Hvad betyder en APV?

APV står for arbejdspladsvurdering og er en systematisk gennemgang af virksomhedens arbejdsmiljø for at sikre sunde og sikre arbejdsforhold.

Er en APV lovpligtig?

Ja, alle virksomheder med mindst én medarbejder skal lovpligtigt udarbejde en APV mindst hvert tredje år eller ved væsentlige ændringer i arbejdsmiljøet.

Hvornår er APV et krav?

En APV er et lovkrav for alle virksomheder med ansatte og skal gennemføres mindst hvert tredje år eller ved større ændringer i virksomheden.

Hvem skal udfylde en APV?

Det er virksomhedens ansvar at udarbejde en APV i samarbejde med ledelse, medarbejdere og eventuelt arbejdsmiljøorganisationen (AMO).

Hvad skal en APV indeholde?

En APV skal indeholde en vurdering af fysiske og psykiske arbejdsmiljøforhold, en handlingsplan for at forbedre eventuelle problemer samt en opfølgningsplan.
post author

Om Lisbeth Lindorff Riis

Lisbeth Lindorff Riis er uddannet Cand.merc.jur fra Handelshøjskolen i Århus og senere Cand.jur fra Københavns Universitet. Lisbeth har 21 års erfaring med juridisk rådgivning inden for HR, herunder persondataretlige problemstillinger - GDPR, ansættelsesret og barsel. I Azets er Lisbeth Head of HR Legal.