Opsigelser og fratrædelsesordninger

HR-Jura | 25.11.2024

af Lisbeth Lindorff Riis

En opsigelse markerer ophøret af et ansættelsesforhold mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Der kan være mange årsager til en opsigelse, men for at den er gyldig, skal en række regler overholdes. Hvis en opsigelse er usaglig, kan det have økonomiske konsekvenser for arbejdsgiveren i form af en godtgørelse til medarbejderen. 

Arbejdsgivere kan til tider finde det nødvendigt at opsige en medarbejder. Årsagerne hertil kan variere, og opsigelser kan i visse situationer opstå mere indirekte, eksempelvis ved væsentlige vilkårsændringer, der i praksis kan sidestilles med en opsigelse og tilbud om ny stilling. Derudover kan en opsigelse være begrundet i forhold, der vedrører enten virksomheden eller medarbejderen.

 

Hvad er en opsigelse? 

En opsigelse markerer afslutningen på et ansættelsesforhold mellem arbejdsgiver og medarbejder. Opsigelsen skal være sagligt begrundet for at være gyldig.

 

Årsag til opsigelse

Det er afgørende at have en saglig grund for en opsigelse. Som hovedregel kan enhver medarbejder opsiges, så længe begrundelsen er saglig og velunderbygget.

 

Sygdom som årsag til opsigelse

Ved opsigelse som følge af sygdom er det vigtigt at tage alle relevante faktorer med i betragtning, inden beslutningen træffes. Brug eksempelvis denne tjekliste:

  • Sygdommens varighed: Hvor længe har sygdommen varet indtil nu? 
  • Årsagen til sygdommen: Vær opmærksom på, at du ikke må spørge ind til årsagen, medmindre den er kendt. 
  • Udsigt til genoptagelse af arbejdet: Vurder, om og hvornår medarbejderen kan vende tilbage til arbejdet på normale vilkår – her kan en mulighedserklæring anvendes. 
  • Sygdomsmønster: Overvej, om sygdommen er gentagende eller opstår drypvist. 
  • Driftsmæssige konsekvenser: Har medarbejderens fravær en væsentlig indflydelse på driften og kollegaernes arbejdsbyrde? 
  • Stillingens karakter: Er det muligt at finde en midlertidig erstatning? 
  • Arbejdsrelateret sygdom: Overvej, om sygdommen kan være arbejdsbetinget. 
  • Medarbejderens anciennitet: Som tommelfingerregel bør der udvises større forsigtighed ved afskedigelse af medarbejdere med høj anciennitet. 

 

Fratrædelsesordning

Et alternativ til en opsigelse kan være en fratrædelsesaftale, hvor arbejdsgiver og medarbejder gensidigt aftaler at stoppe samarbejdet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at medarbejdere ikke kan tvinges til at indgå en fratrædelsesaftale, og der er ofte forventninger om en form for kompensation, fx i form af en ekstra månedsløn. Aftalen skal være præcist og grundigt formuleret for at undgå ugyldighed.

 

Rådgivning inden for arbejds- og ansættelsesret

Står du overfor en opsigelse af en medarbejder eller andre juridiske HR-udfordringer? Vi tilbyder rådgivning, så du som arbejdsgiver kommer godt igennem vanskelige situationer ved at overholde gældende love og regler.

Læs mere her

FAQ om opsigelser og fratrædelsesordninger

Hvad er en opsigelse?

En opsigelse markerer afslutningen på et ansættelsesforhold mellem arbejdsgiver og medarbejder. Opsigelsen skal være sagligt begrundet for at være gyldig.

Hvornår kan en medarbejder opsiges?

En medarbejder kan opsiges, hvis der foreligger en saglig grund, fx virksomhedens forhold, medarbejderens forhold eller væsentlige vilkårsændringer.

Kan sygdom føre til opsigelse?

Ja, men det kræver en grundig vurdering af fx sygdommens varighed, udsigt til tilbagevenden og de driftsmæssige konsekvenser.

Hvad er en fratrædelsesaftale?

En fratrædelsesaftale er en gensidig aftale om at afslutte ansættelsen. Medarbejderen kan ikke tvinges til at indgå aftalen, og den indebærer ofte kompensation, fx ekstra løn.

Hvordan sikrer man, at en opsigelse eller aftale er gyldig?

Det er vigtigt at følge gældende regler og formulere aftaler præcist for at undgå ugyldighed.
post author

Om Lisbeth Lindorff Riis

Lisbeth Lindorff Riis er uddannet Cand.merc.jur fra Handelshøjskolen i Århus og senere Cand.jur fra Københavns Universitet. Lisbeth har 21 års erfaring med juridisk rådgivning inden for HR, herunder persondataretlige problemstillinger - GDPR, ansættelsesret og barsel. I Azets er Lisbeth Head of HR Legal.