Azets Barometer: Mindre virksomheder ser flere udfordringer

Strategi | 15.07.2024

af Azets

Azets har for nylig udgivet anden version af dette års Azets Barometer-undersøgelse. Azets Barometer er en samling af rapporter, der trækker på input fra hundredvis af virksomhedsledere for at identificere tendenser i forhold til økonomiske udsigter, finansielle resultater samt nye trusler og muligheder.  

Azets Barometer giver værdifuld indsigt i det nuværende og fremtidige erhvervsklima, set fra perspektivet af ambitiøse mellemstore virksomheder, iværksættere, ejerledede og familieejede virksomheder. Dette dækker de markeder, hvor Azets opererer, inklusive Storbritannien, Irland, Norge, Finland, Sverige og Danmark. 

Dette blogindlæg er en fortsættelse af vores blogindlæg: Dansk optimisme i erhvervslivet og fortsætter derfor med at opsummere junis resultater fra Azets Barometer. På trods af en generel optimisme blandt de danske virksomheder, kan vi se store forskelle i resultaterne, når vi zoomer ind på størrelse af virksomheden.

Optimismen varierer hos de danske virksomheder 

  • Danske virksomheder udviser stadig generelt en positiv tendens i deres økonomiske resultater, hvor den gennemsnitlige score stiger i takt med virksomhedens størrelse - fra 6.0 for mikrovirksomheder til 7.9 for store virksomheder målt på omsætning. 

På trods af stor optimisme falder scoren hos de mindre virksomheder: Scoren på 7,9 for store danske virksomheder er den højeste for noget segment og betydeligt højere (+0,8) end det nuværende samlede gennemsnit. Men i forhold til den forrige udgave har de danske mikrovirksomheder svaret med mindre optimisme. Dette viser skellet mellem de store og mindre virksomheder i Danmark og kan tyde at der på trods af generel optimisme opleves udfordringer og problemer, der resulterer i et tillidsdyk hos mikrovirksomhederne.

Forskelle mellem de danske virksomheder 

Rekruttering og fastholdelse 

  • Danske virksomheders tillid til deres evne til at tiltrække og fastholde talenter stiger med virksomhedsstørrelsen, hvor de store virksomheder (+100 mio. £ i omsætning) har den højeste tiltrækningsscore (7) blandt alle lande og overgår gennemsnittet med 0,4 point. 
  • De danske mikro- og små virksomheder trækker fastholdelsesscoren nedad og giver de danske virksomheder den laveste samlede score (6) blandt alle deltagende lande. 

Danske virksomheder viser moderat optimisme på trods af den laveste samlede fastholdelsesscore: Danske virksomheder udtrykker moderat optimisme i forhold til at tiltrække (5,9) og fastholde (6,0) talent. Tiltrækningsscoren svarer til gennemsnittet i stikprøven, og fastholdelsesscoren ligger lidt (0,3 point) under, og er den laveste blandt alle lande. 55 % af respondenterne vurderede deres tillid til evnen til både at tiltrække og fastholde talenter til 6 eller derover, hvilket er henholdsvis 4 % højere og 4 % lavere end gennemsnittet i stikprøven. Det er interessant, at en lidt større andel af de danske respondenter gav den højeste score i forhold til at tiltrække talenter sammenlignet med at fastholde dem. 

Arbejdsbalance og konkurrence 

  • Konkurrence fra andre arbejdsgivere (34%) ses som den største talentrelaterede udfordring, hos de danske virksomheder. 

Danske virksomheder synes, at balance i arbejdslivet og konkurrence er en større udfordring end kompensation: I Danmark er det konkurrence fra andre arbejdsgivere (34 %), der har den højeste score, når der ses på talentrelaterede udfordringer. Overvejelser om balance mellem arbejdsliv og privatliv (30 %) ligger på andenpladsen, næsten på niveau med gennemsnittet blandt respondenterne (-1 %), hvilket indikerer, at dette område er vigtigt for danske medarbejdere. Kompensation og goder (29 %) ligger på tredjepladsen, 12 % lavere end gennemsnittet, hvilket kan tyde på, at danske virksomheder står over for et mindre pres for at tilbyde meget konkurrencedygtige pakker sammenlignet med andre lande. 

Talentudfordringer 

  • Hos Mikrovirksomhederne og små virksomheder er det balancen mellem arbejdsliv og privatliv (hhv. 33% og 32-40%), der er det største fokusområde, hvorimod det hos de mellemstore og store virksomheder (hhv. 40-44% og 35-38%) er konkurrencen fra andre virksomheder. 

Talentudfordringerne varierer ud fra størrelsen af virksomheden: Mikrovirksomheder (33 %) og små virksomheder (32-40 %) har problemer med balancen mellem arbejdsliv og privatliv, mens mellemstore (40-44 %) og store virksomheder (35-38 %) kæmper med konkurrencen fra andre arbejdsgivere. Samlet set nævner 29 % af de adspurgte virksomheder i Norden og Irland løn og personalegoder som deres største talentbekymring, efterfulgt af konkurrence fra andre arbejdsgivere (27 %) og manglende kvalifikationer (26 %). Danske virksomheders udfordringer stemmer overens med disse generelle tendenser, men med større vægt på balance mellem arbejdsliv og privatliv for mindre virksomheder. 

Se alle tendenser og tal i Azets Barometer for juni 2024 i vores interaktive dashboard. 

FIND DET HER 

post author

Om Azets

Azets er en international koncern, der tilbyder assistance inden for økonomi, løn, rådgivning og forretningstjenester. Med over 6.500 medarbejdere på tværs af vores kontorer, assisterer vi virksomheder og organisationer i alle brancher og størrelser med at udvikle deres virksomhed og realisere det forretningsmæssige potentiale.